2015-05-15 17:49:50• hírek • Kocsis Zoltán

Megszüntetné az autók beíratási illetékét az RMDSZ

Egy hete van a parlamentek, hogy megvitassa Románia új adótörvénykönyvét. Hogy sikerül-e ilyen gyorsan dűlőre jutniuk a képviselőknek, az enyhén szólva is kérdéses - már csak azért is, mert a szenátusnak egy hét helyett egy hónapra volt szüksége.

„Reményeink szerint végre egy olyan adótörvénykönyvet sikerül majd elfogadnunk, amely megteremti a szükséges stabilitást és amelyet nem kell majd lépten-nyomon megváltoztatni", jelentette ki Pataki Csaba RMDSZ-es szenátor a pénteken Szatmárnémetiben megtartott sajtótájékoztatóján. Hogy pontosan mire gondolt, azt Erdei D. István képviselő érzékeltette, elmondva, hogy a jelenleg még érvényben lévő törvénykönyvben van olyan cikkely, amelyet az évek során 28 alkalommal módosítottak.

A képviselőknek nem lesz könnyű dolgok, annyi szent: közel 750 cikkelyről kell konszenzusra jussanak. Az új törvénykönyv 2016 január elsejétől lép életbe - ezért az előreláthatóság érdekében legkésőbb július 1-ig el kell fogadni. Az RMDSZ összesen 45 módosító indítványt fogalmazott meg a törvénykönyv kapcsán, a szövetség szatmári vezetői ezeket mutatták be a pénteki sajtótájékoztatón.

A jelenlegi törvénykönyv szerint az 1000 lejnél magasabb nyugdíjakra 16%-os adó van kivetve. Az RMDSZ kezdeményezésére ezentúl a nyugdíjasok is maguk rendelkezhetnek adójuk 2%-áról, amit felajánlhatnak különböző szervezeteknek, intézményeknek, stb.. Azt viszont már nem tudta elérni az RMDSZ, hogy az adózási határvonalat 1600 lejre emeljék.

Egy másik nagyon fontos módosítás, amelynek jó esélye van arra, hogy el is fogadják, a nagycsaládokat segítené Jelenleg a nagycsaládosok egyik pénzkeresője adókedvezményben részesül. Az RMDSZ azt szeretné, hogy mindkét szülő részesüljön kedvezményben - nem titkoltan azzal a másodrendű céllal, hogy ez komoly motivációt jelenthet a munkaerőpiacra való visszatérésben.

Az élelmiszerek áfa-csökkentése mintájára az RMDSZ kéri a közszolgáltatások (gáz, víz, kanalizálás, villanyáram) áfájának csökkentését is. Szintén szeretné elérni, hogy a tengerparti idegenforgalmi egységek mintájára a hegyvidéki vendégfogadási egységek is adómentességet élvezhessenek abban a periódusban, amikor nincsenek vendégeik.

A kutatókat és az innovatív vállalkozásokat támogatná a szövetség azon javaslata, mely szerint kapjanak adókedvezményt azok a cégek, amelyek az országos szabadalmaztatási hivatalnál bejegyzett innovációt alkalmaz. A kisvállalkozóknak az RMDSZ megadná a választási lehetőséget, hogy az egyszerűsített vagy hagyományos módon szeretne adózni illetve számon kéri a kormányt, tartsa be azon korábbi ígéretét, mely szerint adómentessé teszi az osztalékokat, ismertette a javaslatok egy részét Erdei.

Tőle Kereskényi Gábor képviselő vette át a szót, ő folytatta a javaslatok ismertetését. A kormány elképzelései szerint 2019-ben 16%-ról 14%-ra csökkentené a profitadót - az RMDSZ viszont azt kéri, ne várjanak addig, tegyék azt meg jövőre. Az érdekvédelmi képviselet azt is szeretné elérni, hogy az infrastrukturális beruházásokra kényszerülő, székhelyeiket, bázisaikat új épületekkel bővítő vagy régieket felújító cégek se kelljenek adót fizessenek ezen beruházás után.

Az RMDSZ további javaslata családonként 200 literre emelné az adómentesen megtermelhető pálinka mennyiségét családonként. Megadóztatná a mezőgazdasági tevékenységekből származó jövedelmet - és hogy az önkormányzatok motivációját növelje, a befolyt összeg felét az adott polgármesteri hivatalok megtarthatnák. A szövetség azt is javasolja, hogy a diákok, nyugdíjasok és egyéb csoportok utazási kedvezményei ne legyenek áfakötelesek.

Pataki Csaba szenátor pedig arra az indítványra tért ki, amely azt kéri: Romániában az orvosokat is kezeljék úgy, mint az informatikusokat! Utóbbiak ugyanis 11 éve adómentesek. Egy ilyen lépés talán hozzájárulna az orvosok kivándorlási folyamatának megakadályozásához. Jelen pillanatban ugyanis az országban közel 110.000 informatikus és 40.000 orvos tevékenykedik.

A legtöbbünket érintő módosító javaslat a pedig gépjárművek az elmúlt évtizedben oly sokat vitatott beíratási illetékét érinti. Az RMDSZ továbbra is követné „a szennyező fizessen" elvét. A nagy változás ott következne be, hogy ezt az összeget nem egy összegbe kellene kifizetnie a járművet elsőként bejegyzőnek, hanem egy bizonyos ideig - példának okáért 15 évig - évről évre a gépkocsi éppen aktuális gazdájának.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: